Obvestila

Moj drugi dom

Moj drugi dom

Na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem bomo v mesecu maju in juniju ob torkih pripravili pogovorne urice za priseljence, ki bi radi spoznali svoj kraj bivanja v nekoliko drugačni luči. Skozi sproščena srečanja, ki bodo potekala preko spletne platforme Zoom, se bomo pogovarjali o naših navadah in običajih, šolskem sistemu, kulinariki, medijih, spoznali boste Slovenijo in svoj domači kraj.

Prvo srečanje bo potekalo v torek, 18. 5. 2021, od 10. do 11. ure.

Potrebne so predhodne prijave preko telefonske številke 02 82 15 072 oz. 040 566 747, preko elektronske pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (napišite svoje kontaktne podatke in telefonsko številko) ali preko https://forms.gle/L4Bu1KE3NP2mKBqB6.

Po prejeti prijavi vam bomo dan pred začetkom poslali spletno povezavo.

Udeležba je brezplačna.

Lepo vabljeni!

Predavanje Prehranska dopolnila v rekreativnem športu

Predavanje Prehranska dopolnila v rekreativnem športu

Na predavanju na temo uporabe prehranskih dopolnil v športu, s poudarkom na uporabi v rekreativnem športu, se bo predavateljica – Živa Ledinek, dr. med., osredotočila na vprašanja, kot so:

 • Zakaj uporabljamo prehranska dopolnila? > medicinsko utemeljeni vidik uporabe prehranskih dopolnil;
 • Kakšen je (ergogeni) učinek prehranskih dopolnil? > učinkovitost prehranskih dopolnil;
 • Kako je prodaja prehranskih dopolnil zakonsko regulirana v Evropski uniji? > varnost prehranskih dopolnil.

Podala bo praktične primere iz rekreativnega športa o neželenih posledicah uporabe prehranskih dopolnil.

Živa Ledinek, dr. med., je športnica (v srednješolskem obdobju se je aktivno ukvarjala s športnim plezanjem in nastopila na treh mladinskih svetovnih prvenstvih kot članica slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju) in Ravenčanka. Trenutno je zaposlena na Oddelku za patologijo UKC Maribor, ob tem pa je še doktorska študentka Biomedicinske tehnologije na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru, kjer je tudi končala dodiplomski študij. V prostem času sodeluje s Slovensko antidoping organizacijo (SLOADO) ter predava mladinskim reprezentancam in dijakom športnih oddelkov srednjih šol o nevarnostih dopinga v športu.

O prehranskih dopolnilih v rekreativnem športu bomo z našo sogovornico spregovorili v ponedeljek, 17. 5. 2021, ob 20. uri, preko spletne platforme ZOOM. Udeležba je brezplačna.

Prehodne prijave: osebno (na sedežu zavoda: Gačnikova pot 3, Ravne na Koroškem), preko telefona/sporočila (040 566 747 ali 02 82 15 073), elektronske pošte (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) ali spletnega obrazca (https://forms.gle/dC4zRLdEkF7bZdWU6).

Vabljeni.

Predavanje Spodbuda za zdravo življenje

Predavanje Spodbuda za zdravo življenje

Ljudska univerza Ravne na Koroškem (LURA) na pobudo dr. Tomaža Rožena, župana Občine Ravne na Koroškem, in v sodelovanju s profesorji iz Šolskega centra Ravne na Koroškem, Gimnazije Ravne na Koroškem, organizira že tretje predavanje, ki bo tokrat namenjeno tematiki s področja športa in ga bo izpeljal Stane Lodrant. S tovrstnimi organizirami večeri želimo spodbuditi učenje, pridobivanje védenj, širjenje uporabnih znanj ter okrepiti in soustvarjati gradnjo učeče se skupnosti.

POTREBA BO GIBANJU JE VEČNA.

Stane Lodrant v svoji knjigi Med nebom in zemljo (2021) piše: 

»Globlje ko brskamo po zgodovini, bolj upravičeno je človekovo delovanje namesto športna aktivnost imenovati boj, ples … V jeziku kineziologov (raziskovalcev v športni znanosti) je to imenovano gibalna dejavnost. Teh »treningov« vsekakor ne bi mogli ločiti iz sklopa vsakodnevnih opravil človeka, saj so bili življenjska nujnost. Delovna in religiozna dejavnost sta bila bistvo življenja našega predhodnika. Prikupiti se je bilo treba bogovom s plesom, loviti divjačino, bojevati se in ostati živ. Samo močni in zdravi so ostajali. Boj za obstanek je v zgodovini zahteval samoobvladovanje, pokorščino … in tudi umske kvalitete. In vse se je nujno pililo v življenju. Pa ne samo v enem življenju, ampak v dolgi razvojni poti človeštva. Narava je anomalije hitro odplaknila, čeprav brez grešnikov nikoli ne gre. A odleteli so kot suhe veje na drevesu. Zdravi sokovi so pa šli višje in dalje.«

 

Na predavanju Spodbuda za zdravo življenje bo Stane Lodrant, profesor športne vzgoje na Gimnaziji Ravne na Koroškem, spregovoril prepotrebnem aerobnem delu, o usmerjenih namenskih vajah, o postavljanju vadbe … Opozoril bo na to, da naše zdravje ni samoumevno, da se moramo zanj vsak pri sebi potruditi, saj je to dejansko naš »kredit« za starost.

Vabljeni k spoznavanju športa z nekoliko drugačnega vidika.

Prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., preko telefona (040 566 747, 02 82 15 072), preko spletnega obrazca (https://forms.gle/mn3Ykbt4dBC3NG1A7).

 

Pri izvedbi poljudnoznanstvenih predavanj, vezanih na različna strokovna področja in naše lokalno okolje, se je javni zavod LURA povezal v partnerstvo z Občino Ravne na Koroškem in Gimnazijo Ravne na Koroškem.

Na voljo so sredstva za razvoj starejših zaposlenih

Na voljo so sredstva za razvoj starejših zaposlenih

Javni, štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je objavil javni razpis za podporo podjetjem pri pripravi strategij za učinkovito upravljanje starejših zaposlenih in krepitvi njihovih kompetenc 2021 v okviru programa »Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (ASI)«, ki je odprt do petka, 23. 4. 2021.

Razpis vam omogoča pridobitev sredstev za izdelavo strategije in brezplačna izobraževanja po vaši meri.

 

V našem zavodu se zavedamo, kako pomemben je v podjetju izkušen in usposobljen kader, njegov razvoj pa mora biti zastavljen sistematično in celostno. Zato vam nudimo pomoč v vseh fazah projekta (prijava, izvedba in poročanje).

 

Besedilo razpisa: https://www.srips-rs.si/vsi-razpisi/razpis/jr-asi

 

Za več informacij smo vam na voljo.

 

T: 040 566 747 ali 02 821 50 72

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Koroški šahovski večer – Zgodba o šahovnici

Koroški šahovski večer – Zgodba o šahovnici

KOROŠKI ŠAHOVSKI VEČER – ZGODBA O ŠAHOVNICI

»Šah je vse: umetnost, znanost in šport.« (A. Karpov)

Ljudska univerza Ravne na Koroškem (LURA) in šahovski klubi s Koroške za vas pripravljamo spletni šahovski večer – Zgodba o šahovnici, ki se bo odvijal v četrtek, 22. 4. 2021, ob 20. uri, preko spletne platforme Zoom.

Medtem ko bomo spremljali poteze koroških šahovskih mojstrov, bo potekal sproščen klepet o šahovskih klubih na Koroškem, najboljših šahovskih otvoritvah, o mnogoterih obrazih šaha, profesionalnem in amaterskem šahu, spletnem šahu, zgodovini šaha na Koroškem in o tem, kako se lahko pridružite koroškim šahistom. Za lahko noč bomo slišali zgodbo o šahovnici, v kateri iznajditelj šaha spravi vladarja v matematično zadrego.

Vabljeni vsi, ki vas je že ali vas morda mika partija »kraljevske igre«.

Šahovski večer bo potekal v okviru Koroškega informacijskega in svetovalnega središča (KISS), ki deluje v sklopu Ljudske univerze Ravne na Koroškem (https://lura.si/svetovalni-krog/kiss-korosko-informacijo-in-svetovalno-sredisce).

Udeležba na spletnem večeru je brezplačna.

Prijave: preko elektronske pošte (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) ali telefona (051 339 299).

»Življenje je kot šahovska igra. Z vsako potezo se spremeni.« (kitajski pregovor)

Predavanje Tujerodne invazivne vrste

Predavanje Tujerodne invazivne vrste

V marcu smo na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem (LURA) izpeljali predavanje o številu pi, v aprilu s tovrstnimi poljudnoznanstvenimi večeri, vezanimi na različna strokovna področja in naše lokalno okolje, nadaljujemo. Pri izvedbi se je javni zavod LURA povezal v partnerstvo z Občino Ravne na Koroškem in Gimnazijo Ravne na Koroškem. Naš skupni cilj je krepitev znanja in védenja ne le v lokalni skupnosti, temveč tudi v gradnji učeče se skupnosti v naši občini in njeni okolici. S tem le širimo, dopolnjujemo in nadgrajujemo nas kot posameznike, soustvarjamo boljšo družbo, bogatimo lastna obzorja in postajamo aktivnejši v pridobivanju novih spoznanj.

Tokrat vas vabimo na zelo aktualno in brezplačno predavanje TUJERODNE INVAZIVNE VRSTE, ki bo potekalo v ponedeljek, 19. 4. 2021, ob 19.30, preko ZOOM, naša predavateljica pa bo mag. Katja Stopar, profesorica biologije, zaposlena na Gimnaziji Ravne na Koroškem.

Okoli nas so se namreč kar naenkrat pojavile rastline in živali, ki jih prej nismo poznali. Te strokovno imenujemo tujerodne invazivne vrste ali krajše invazivke. Sem uvrščamo vrste rastlin in živali, katerih ustalitev in širjenje v našem okolju ogroža biotsko raznovrstnost, torej naše ekosisteme, habitate ali vrste in/ali zdravje ljudi in gospodarstvo. Ljudje s svojim ravnanjem te vrste hote/nehoteno širimo po naši državi, zato nekatere med njimi hitro vdirajo v naša naravna okolja, s tem pa (potencialno) povzročijo škodo v njih, saj jih le-to ni navajeno, so uspešnejše, mnoge med njimi tu nimajo »naravnih sovražnikov«.

Na predavanju Tujerodne invazivne vrste bo izvajalka na poljudnoznanstveni način odgovorila na vprašanja, kot so:

 • Ste se kdaj vprašali, zakaj v preteklosti po naših domačih vrtovih niso pustošili španski lazarji (rdeči polži)?;
 • Od kod danes roji toliko harkelkinskih pikapolonic, ki ne prinašajo sreče kot »naše« pikapolonice?;
 • Čemu stenica storževa listonožka v hladnih dneh sili v naše domove?;
 • Zakaj so bregovi reke Meže v večini porasli samo z dvema vrstama: z japonskim dresnikom in žlezavo nedotiko?;
 • Kako se je v naše kraje naselila pelinolistna žvrklja (ambrozija)?

Vsi organizmi, omenjeni v vprašanjih, so tujerodne invazivne vrste.

Vabljeni, da se nam pridružite na brezplačnem predavanju in spoznate nekatere tujerodne invazivne vrste v Sloveniji, ki se pojavljajo tudi pri nas, na Koroškem.

Prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali preko telefona (040 566 747, 02 82 15 072).

Nova mobilna številka

Nova mobilna številka

Sporočamo vam, da smo vam po novem dosegljivi tudi preko mobilne telefonske številke: 040 566 747. Veseli bomo vsakega vašega klica. Se slišimo ...

Spletna delavnica izdelave življenjepisa

Spletna delavnica izdelave življenjepisa

Dober življenjepis ni samo vstopnica za službeni razgovor, je tudi ogledalo vsakega posameznika.

Da bo tudi vaš pozitivno izstopal in prepričal potencialnega delodajalca, vam na LURA nudimo brezplačno spletno delavnico, na kateri se bomo naučili napisati življenjepis in ga oblikovati s pomočjo spletnega orodja za grafično oblikovanje Canva. Prvi vtis, ki ga boste pustili s po meri oblikovanim življenjepisom, bo zagotovo pritegnil bralca k nadaljnjemu branju.

Delavnica bo potekala v sredo, 21. 4. 2021, ob 10. uri, preko spletne platforme Zoom. 

Prijave sprejemamo na telefonski številki 02 82 15 072 ali preko elektronske pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Začasna prepoved zbiranja ljudi v prostorih zavoda LURA

Začasna prepoved zbiranja ljudi v prostorih zavoda LURA

Obveščamo vas, da na podlagi Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolski zavodih (Uradni list RS, št. 47/2021, z dne 29. 3. 2021) in glede na okrožnico Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije v zvezi z začasno prepovedjo zbiranja ljudi v že omenjenih zavodih (št. 603-1/2021/28, z dne 29. 3. 2021) javni zavod Ljudska univerza Ravne na Koroškem (LURA) za čas od 1. 4. do 11. 4. 2021 začasno zapira svoja vrata za udeležence in obiskovalce.

Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije v državi in preprečevanja prenosa okužb s SARS-CoV-2 se bo za čas veljave navedenega odloka vso delo v našem zavodu izvajalo le na daljavo.

V tem času vam bomo dosegljivi preko telefona (02 82 15 072, 02 82 15 073, 02 82 15 074, 041 313 838), preko spletnih orodij (ZOOM, Teams, Skype ipd.) in preko elektronskih pošt:

 • info mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.;
 • Darinka Gostenčnik, tajništvo: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.;
 • Anja Benko, direktorica: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.;
 • Maja Marija Sadar, organizatorka izobraževanj odraslih: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.;
 • Breda Pungartnik, organizatorka izobraževanj odraslih: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.;
 • Peter Buhvald, organizator izobraževanj odraslih: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Oglasite se nam, boste videli, kaj vse vam lahko nudimo tudi na daljavo ...

Upamo, da bomo s skupnimi močmi in z doslednim spoštovanjem ukrepov uspeli čim prej izboljšati epidemiološko sliko in da se bomo v najkrajšem času spet vsi vrnili nazaj v "normalno življenje" ter vam lahko omogočili prihod v naše prostore.

Vemo in zavedamo se, da nikomur ni lahko, a verjamemo, da nam bo skupaj uspelo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in upoštevanje vseh ukrepov ter priporočil.

Želimo vam vse dobro in ostanite zdravi.

Kolektiv LURA

Kontakt

Ljudska univerza Ravne – LURA
Gačnikova 3
2390 Ravne na Koroškem

Telefon:
02 82 15 073

Elektronski naslov: 
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Delovni čas

Ponedeljek, torek, četrtek: 
7.0015.00

Sreda: 
7.0017.00

Petek: 
7.0013.00

Uradne ure

Ponedeljek, torek, četrtek: 
10.0012.00

Sreda: 
9.00–11.00 in 14.00–16.00

Ob petkih ni uradnih ur.

Kontaktirajte nas

Polja označena z (*) so obvezna!
Manjkajoč podatek!
Manjkajoč podatek!
Neveljaven ali manjkajoč podatek!
Invalid Input
Manjkajoč podatek!
Neveljavno!