Obvestila

Predavanje Kako veliko je veliko?¿ – Sprehod skozi velikostne skale našega sveta

Predavanje Kako veliko je veliko?¿ – Sprehod skozi velikostne skale našega sveta

Vas zanima, kako veliko je veliko?¿

Vas zanima, kako veliki so gradniki našega sveta in vesolja?¿

Če da, je to predavanje namenjeno prav vam. V njem se bomo skupaj sprehodili skozi različne velikostne skale našega vesolja: od velikosti kvarkov, jeder, atomov, molekul … vse do velikosti planetov našega osončja in premera vidnega vesolja. Ker je vse skupaj težko predstavljivo, bomo količine za boljšo predstavo med seboj tudi primerjali.

Poljudnoznanstveno predavanje, ki ga bo izvedel DANIJEL VIDAKOVIĆ, biofizik in profesor fizike na Gimnaziji Ravne na Koroškem, bo potekalo preko spletne platforme ZOOM, in sicer v PONEDELJEK, 18. OKTOBRA 2021, ob 19. uri.

Potrebne so predhodne PRIJAVE: osebno na sedežu LURA, preko telefona/sporočila (040 566 747 ali 02 82 15 073), preko elektronske pošte (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) ali preko spletnega obrazca (https://forms.gle/BpgAoJmJU3ayFu1g9).

 

 

Predavanje se organizira v sklopu projekta, v katerega smo se na pobudo dr. Tomaža Rožena, župana Občine Ravne na Koroškem, povezali Občina Ravne na Koroškem kot pobudnik, Gimnazija Ravne na Koroškem kot izvajalec in Ljudska univerza Ravne na Koroškem kot organizator.

Na večer radovednosti vabljeni vi in vaši prijatelji.

 

100 let ljudskih univerz na Slovenskem; prvi dogodek: Ljudska ura na LURA – literarni večer

100 let ljudskih univerz na Slovenskem; prvi dogodek: Ljudska ura na LURA – literarni večer

Ob dveh 100-letnicah ljudskih univerz na Slovenskem – Ljudska univerza Celje in Andragoški zavod Maribor Ljudska univerza – vse ljudske univerze, vključene v ZLUS Zveza Ljudskih Univerz Slovenije, pripravljamo vrsto dogodkov, s katerimi bomo počastili njun visoki jubilej. Prireditve, ki se bodo odvijale vse do maja 2022, bodo namenjene pomenu in načinu izobraževanja odraslih ter k promociji vseživljenjskega učenja.

Dogodki se bodo odvijali tudi pri nas, na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem. Vabimo vas že na prvega, ki bo odvijal prihodnji teden, v ČETRTEK, 14. 10. 2021, ob 17. uri: LJUDSKA URA NA LURA – LITERARNI VEČER.

Na literarnem večeru, kakršne je Ljudska univerza Ravne na Koroškem prirejala že v začetnem obdobju delovanja in ki ga bomo soustvarjali vsi udeleženci, bo tekel pogovor o noveli Samorastniki, ki jo je leta 1937 napisal koroški pisatelj – Lovro Kuhar - Prežihov Voranc. Literarno delo odpira številna vprašanja o vlogi ženske nekoč in danes, materinski podobi, prepovedani ljubezni, uporništvu, ki zraste iz poniževanja, človeški neusmiljenosti … Sodelujoči bomo iskali odgovore, kakšni bi bili hudabivški samorastniki danes, in poskušali aktualizirati družbenokritično tematiko. Dogodek uvrščamo v sklop tradicionalnih Kuharjevih dni 2021, ki potekajo v rojstnem kraju književnika – v Kotljah. (Večer organiziramo člani študijskega krožka Bralna kavarna na LURA; vodila pa ga bo Sergeja Gerdej, prof.)

PRIJAVE: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali 040 566 747.

 

Celoten napovednik dogodkov, ki se bodo zvrstili do maja 2022, je dostopen na: https://www.zlus.si/100-let-ljudskih-univerz/.

Študijski krožki v letu 2021

Študijski krožki v letu 2021

Študijski krožki so brezplačna splošnoizobraževalna oblika prostovoljnega učenja odraslih in predstavljajo organizirano infrastrukturo za samostojno učenje odraslih, za katero so značilni sproščeni in prijatelji odnosi med udeleženci, prostovoljno ustvarjalno in demokratično sodelovanje, enakopravnost med sodelujočimi, osebna komunikacija, ustvarjalno, sodelovalno in načrtovano delo v skupini.

V letošnjem letu smo na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem izvajali tri sofinancirane študijske krožke (sredstva smo pridobili na /1/ Javnem razpisu za sofinanciranje programov in dejavnosti izobraževanja odraslih v letu 2021 Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter na /2/ Javnem razpisu za zbiranje predlogov za sofinanciranje izobraževanja odraslih v letu 2021 v Občini Ravne na Koroškem), in sicer:

  1. Jezikovni ringelšpil > več: https://lura.si/projektni-krog/studijski-krozki/317-studijski-krozek-jezikovni-ringelspil-2021;
  2. Za gradom pa pungrad cveti > več: https://lura.si/projektni-krog/studijski-krozki/318-studijski-krozek-za-gradom-pa-pungrad-cveti-2021;
  3. Čudoviti svet čebel > več: https://lura.si/projektni-krog/studijski-krozki/316-studijski-krozek-cudoviti-svet-cebel-2021.

Teče še študijski krožek Bralna (e-)kavarna, ki se bo jeseni 2021 zaključil in ki ga v celoti sofinancira Občina Ravne na Koroškem > več: https://lura.si/projektni-krog/studijski-krozki/319-studijski-krozek-bralna-e-kavarna-2021.

V okviru dveh krožkov sta v letošnjem letu nastali tudi čudoviti in obsežni publikaciji, ki sta natisnjeni in na naši spletni strani tudi objavljeni v e-obliki:

Vabljeni k odkrivanju, kaj smo v posameznem krožku raziskovali ... in k vključitvi v nove skupine, ki jih načrtujemo za to šolsko leto 2021/2022.

Predavanje Zvočno popotovanje

Predavanje Zvočno popotovanje

POLJUDNOZNANSTVENO PREDAVANJE »ZVOČNO POPOTOVANJE«

Tudi v jesenskem času nadaljujemo s poljudnoznanstvenimi predavanji, ki jih organiziramo trije ustvarjalci: Ljudska univerza Ravne na Koroškem kot organizator, Gimnazija Ravne na Koroškem kot izvajalec in dr. Tomaž Rožen, župan Občine Ravne na Koroškem, v imenu Občine Ravne na Koroškem, kot pobudnik.

Prvo predavanje v šolskem letu 2021/2022 v sklopu tovrstnih večerov bo ZVOČNO POPOTOVANJE, ki ga bo izpeljala ELIZABETA SKARLOVNIK, profesorica glasbe, zaposlena na Gimnaziji Ravne na Koroškem in na Glasbeni šoli Ravne na Koroškem. Potekalo bo v ponedeljek, 27. 9. 2021, ob 19. uri, preko spletne platforme ZOOM.

Udeleženci bodo pridobili odgovore na vprašanja, kot so:

  • Vas je že od nekdaj zanimalo, kako vpliva zvok na človeka?;
  • Kakšno glasbo naj poslušam? Katero zvrst ali žanr?;
  • Ste se kdaj vprašali, ali lahko zvok tudi vidimo?;
  • Ali veste, da obstajajo posebne frekvence, s katerimi dosežemo ravnovesje in globoko samozdravljenje?;
  • Zakaj je tako pomembna meditativna glasba?

INFORMATIVNA PRIJAVA: https://forms.gle/bS8Qkv9W7jca8Pdp9 (povezavo in opomnik na predavanje Vam bomo na Vaš elektronski naslov poslali na dan izvedbe), lahko pa si že sedaj shranite SPLETNO POVEZAVO do predavanja: https://arnes-si.zoom.us/j/99367174036?pwd=WEtyVXpvajZLQWgzL1pEOHJIaVVyQT09 (meeting ID: 993 6717 4036; passcode: 049572).

Udeležba na predavanju je brezplačna.

Dobrodošli na glasbenem popotovanju, kjer vas bo pot vodila do novih spoznanj, s katerimi si tudi lahko izboljšate vaše življenje.

Vabljeni, da si znova z nami popestrite ponedeljkov večer in da z nami odkrivate nove svetove védenj.

DODATNE INFORMACIJE: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali preko telefona (040 566 747, 02 82 15 072).

 
Poljudnoznanstveno predavanje se organizira v sklopu projekta, v katerega smo se na iniciativo dr. Tomaža Rožena, župana Občine Ravne na Koroškem, povezali Občina Ravne na Koroškem kot pobudnik, Gimnazija Ravne na Koroškem kot izvajalec in Ljudska univerza Ravne na Koroškem kot organizator. S tovrstnimi večeri želimo v ljudeh spodbuditi interes za različna strokovna področja, dvigniti naša védenja in zanimanje med ljudmi za določene teme, (o)krepiti našo lokalno skupnost ipd.
Predavanje Popotovanje zvoka je uvrščeno tudi v festivalsko dogajanje Tednov vseživljenjskega učenja 2021.
Osrednja prireditev TVU, 14. 9. 2021, grajski vrt knjižnice

Osrednja prireditev TVU, 14. 9. 2021, grajski vrt knjižnice

Vabimo vas na osrednjo prireditev v okviru 26. Tednov vseživljenjskega učenja "Učenje vedno najde pot", ki bo jutri, v torek, 14. 9. 2021, ob 18. uri, na grajskem vrtu Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem.

Osrednji gost dogodka bo gospod Andrej Logar, diplomat in bivši veleposlanik. Z njim bomo spregovorili o njegovi poti vseživljenjskega učenja in izobraževanja, ki ga je vodila po vsem svetu in ga vedno pripelje nazaj domov, v Kotlje, kjer živi. Imenovali ga bomo za koroškega ambasadorja vseživljenjskega učenja.

Dogodek smo zaradi napovedi lepega vremena in večje varnosti obiskovalcev prestavili iz razstavišča na grajski vrt knjižnice. (Priporočamo Vam, da imate s sabo kakšno toplo oblačilo, da vas ne bo zeblo.)

Še vedno je za udeležbo na dogodku obvezno izpolnjevanje pogoja PCT (prebolel, cepljen ali testiran).

Vabljeni.

Napovednik in koledar dogodkov TVU 2021

Napovednik in koledar dogodkov TVU 2021

Napovednik in koledar dogodkov TVU 2021 vam je dostopen na povezavi: https://lura.si/projektni-krog/tvu/327-napovednik-dogodkov-tvu-2021.

Nacionalni koledar TVU 2021: https://tvu.acs.si/sl/koledar/.

Za več informacij se lahko obrnete na nas Ljudsko univerzo Ravne na Koroškem, območnega koordinatorja za Koroško, ali direktno na izvajalca dogodka/prireditve.

Vabljeni k soustvarjanju naše letošnje poti učenja ...

Pogoj PCT za vstop v LURA

Pogoj PCT za vstop v LURA

Vlada Republike Slovenije je dne 20. 8. 2021 v Uradnem listu Republike Slovenije (št. 132, leto XXXI) izdala Odlok o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu. Z njim želi zmanjšati tveganje okužbe in širjenje okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Odlok določa, da morajo za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu pogoj PCT – pogoj o prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja – izpolnjevati vse osebe, ki opravljajo delo v organizacijah za izobraževanje odraslih, kakor tudi vse druge osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let, o čemer jih vzgojno-izobraževalni zavod obvesti na vidnem mestu s pisnim obvestilom. Izpolnjevanje pogoja bo preverjala oseba, ki jo pooblasti predstojnik vzgojno-izobraževalnega zavoda.

Veljavnost odloka je določena za sedem dni, kar pomeni, da začne veljati 23. avgusta 2021 in velja do vključno 29. avgusta 2021.

Vir: Uradni list Republike Slovenije (št. 132, 20. 8. 2021, str. 8082).

V skladu z odlokom Vlade RS smejo torej v notranje prostore Ljudske univerze Ravne na Koroškem vstopiti le udeleženci, ki izpolnjujejo pogoje PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in ki bodo to izkazali z ustreznim dokazilom.
Pred pričetkom izobraževanj in tečajev boste prejeli s strani organizatorjev izobraževanj vsa potrebna navodila.
Za več informacij nas lahko pokličite na 041 566 747 ali pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
 
Hvala za dosledno spoštovanje predpisov in ukrepov.
Čudoviti svet čebel

Čudoviti svet čebel

V mesecu maju, ko med drugim obeležujemo tudi svetovni dan čebel, smo na LURA pod vodstvom mentorice Maje Sadar izpeljali študijski krožek na temo čebel. Ker kljub vse boljši ozaveščenosti o pomenu teh živih bitij še vedno premalo poznamo njihov svet, ki je za nas tako pomemben, smo se odločili, da bomo v okviru študijskega krožka »Čudoviti svet čebel« aktivirali ranljive skupine in skupaj z njimi spoznavali pomen čebel na različnih področjih. K sodelovanju smo tako povabili Dnevni center Ravne na Koroškem, ki je dislocirana enota Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem pod vodstvom Mihaele Knez. Vanj so vključeni učenci z motnjo v duševnem razvoju in kombiniranimi, pridruženimi motnjami, ki se izobražujejo po posebnem programu vzgoje in izobraževanja.

Skupaj smo si zastavili izobraževalne in akcijske cilje ter v okviru teh izpeljali različne delavnice in aktivnosti: predavanje na temo čebele in čebelnjaki v preteklosti, predavanje o pomenu medu v prehrani in o uporabi medu za zdravje, ogled čebelnjaka na Prevaljah, delavnica lahkega branja, petje pesmi ob spremljavi glasbenih inštrumentov, pisanje po tablicah iz voska in poslikava panjskih končnic. Še posebej se nam je v spomin vtisnil tako imenovani medeni dan, ki smo ga preživeli v Topli, saj smo med drugim pripravili zdrav medeni napitek, spekli medenjake ter izdelali različne medene maske za obraz.

Zaključek celomesečnega dogajanja se je odvil v Slovenj Gradcu v Medenem raju Perger, kjer nam je gospod Hrabroslav Perger razkazal galerijo Perger. Seznanili smo se s potekom izdelovanja sveč, izdelave medenjakov, lectovih src, medenih napitkov, medenih bonbonov. Z ogledom smo svoje pridobljeno znanje razširili in ga obogatili. Naštete dobrote smo tudi pridno degustirali.

Delo v okviru študijskega krožka je potekalo na različnih nivojih in je bilo prilagojeno sposobnostim in zmožnostim udeležencev. Pri izvedbi krožka so nam poleg vseh zaposlenih v Dnevnem centru na pomoč priskočili tudi predstavnica Muzeja Ravne na Koroškem, kustosinja Lilijana Suhodolčan, člani čebelarskega društva in drugi.

Z uresničevanjem izobraževalnih in akcijskih ciljev, ki smo si jih zadali v okviru krožka, nismo prispevali samo k boljši ekološki ozaveščenosti in k spodbujanju trajnostnega načina življenja, temveč smo poskrbeli tudi za zdravje in za ohranjanje kulturne dediščine. Žal so nekatere omejitve vplivale na prvotno zastavljeni načrt, kljub vsemu pa smo zelo veseli, da nam je s skupnimi močmi uspelo organizirati in izpeljati tako zanimiv krožek.

Študijske krožke sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, njihov koordinator pa je ACS – Andragoški center Slovenije.

Vpis v šolsko leto 2021/2022

Vpis v šolsko leto 2021/2022

Na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem se lahko v šolskem letu 2021/2022 vpišete v 2 javno veljavna izobraževalna programa: v program OSNOVNE ŠOLE ZA ODRASLE ali v izredni srednješolski program EKONOMSKI TEHNIK.

Vpisi že potekajo, tako da nas čim prej pokličite (T: 02 82 15 072, M: 040 566 747), nam napišite (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) ali še najpreprostejše oglasite se pri nas na Ravnah na Koroškem ...

Več informacij o programu Osnovne šole za odrasle: https://lura.si/izobrazbeni-krog/osnovnosolski-programi/10-osnovnosolski-program-za-odrasle in o vpisu: https://lura.si/izobrazbeni-krog/osnovnosolski-programi/214-vpis-2020-2021.

Več informacij o programu Ekonomski tehnikhttps://lura.si/izobrazbeni-krog/srednjesolski-programi/11-srednjesolski-program-za-odrasle-ekonomski-tehnik-ssi in o vpisu: https://lura.si/izobrazbeni-krog/srednjesolski-programi/213-vpis-v-izredni-program-ekonomskega-tehnika-ssi.

Bodite del naše 62-letne izobraževalne poti tudi vi!

Literarni pohod na Suško v okviru ŠK Bralna (e-)kavarna

Literarni pohod na Suško v okviru ŠK Bralna (e-)kavarna

Ste že slišali za Suško, »gladovno« vodo … in objete bukve?

Udeleženci študijskega krožka Bralna (e-)kavarna, ki ga vodi mentorica dr. Anja Benko, smo prebrali knjigo dr. Franca Sušnika In kaj so ljudje ko lesovi in obiskali opuščeno domačijo Suško, kjer so živeli in kmetovali predniki pisatelja, knjižničarja, pedagoga, zgodovinarja, publicista in zavednega Korošca ter ustanovitelja Gimnazije Ravne na Koroškem in Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem.

Literarni pohod na Suško smo pričeli »pri mokrem jopiču« na Obretanovem pod Uršljo goro, kjer je spomenik žrtvam NOB, ki ga je načrtoval arhitekt Franc Mezner, lirična besedila pa napisal dr. Franc Sušnik. Od tam smo zaobšli Suške plaze, se ustavili pri »objetih bukvah« ter dospeli na Suško »freto«, kjer smo brali knjigo In kaj so ljudje ko lesovi, poslušali pravljico Hvaležni medved ter klepetali o starih časih pod Goro. Spustili smo se do izvira »gladovne vode«, se odžejali in se do »mokrega jopiča« vrnili čez Sušnikov vrh mimo »macesna na tri vrhe«.

 

 

Po obisku Suškega smo soglasno pritrdili pisateljevim besedam:

»Kar je v dolini premalo lepote, vsa je vzkipela v našo goro: v sinji baržun njenih lesov in v rdeče slapove šenturšeljc; v mogočno veličastvo njenih vih, v mir njenih mehkolasih trat in v svobodne razglede njenega vrha. In ko ji sonce zjutraj oblije teme s poljubom prve ljubezni in ji sname megleno odejo z naročja in izpod nog, se zmezijo sive skale ko ovčje črede, sence bežijo v divje globače Pogorelca in Rup, gams vodi družino v Suške frate; v Črnem vrhu, v Plešivški kopi zaihtijo sekire in smreke zastočejo od bridke sle; jutro raste na Vernaci, raste in cveti na požganišču v Šeserju in pri Jelenu, cveti in prede zlato kodeljo od Ivarti do Prežiha, in zvon zatrepeče po sončni tenčici in dan je razsut v razkošne dalje.«

»Ali na Suškem so bili vajeni rasti ko gabri in bukve v gori. Stegovali so korenike po plitvi zemlji in sesali iz nje in se stegovali skozi goščo križev k soncu po rast in življenje; kar je obtičalo v čami, je usahnilo. Nov Sušnik je prirastel, novo Sušnico si je našel med deklami okoli Uršlje gore, novi otroci so se rodili, eni vzcveteli od gorskega sonca, drugi umrli, ker so bili prezgodaj rojeni kje mimogrede sredi ozar ali so omagali ali se zadušili v joku, ko je mater podila nevihta z garami po zadnje snopje. Toda rod na tej kruti zemlji na Suškem vrhu nikoli ni usahnil. Vsako leto je odrajtal sveti Uršuli na Gori svojo dolžno ovco in ni izbiral ne najbolj medle ne stare. Zato nobenemu Sušniku ni šlo trdo, ko si je prosil ženo; sveta Uršula, varuhinja devic daleč naokoli , je skrbela za Suške, in če mlade ni bilo, je bila starejša, a še vedno kos trpljenju in rojenju

(T. Sušnik, Življenje in delo dr. Franca Sušnika; Poglavje iz nenapisanega romana)

Galerija dogodka je dostopna na: https://lura.si/utrinki/galerija/315-studijski-krozek-bralna-e-kavarna-2021-literarni-pohod-na-opusceno-domacijo-susko-17-6-2021.

Udeleženci so o literarnem sprehodu zapisali, da »je bilo spominjanja vredno«, »da je bil super pohod na Suško« ipd., vsi pa so izrazili še željo, da se čim večkrat dobimo na prelepih in premalo znanih kotičkih naše Koroške ter jo spoznamo še iz drugačne literarne perspektive.

 

Zapisala: Peter Buhvald, vodja literarnega sprehoda na Suško,

in Anja Benko, mentorica študijskega krožka

 

Študijske krožke sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije in Občina Ravne na Koroškem, njihov koordinator pa je ACS – Andragoški center Slovenije.

Kontakt

Ljudska univerza Ravne – LURA
Gačnikova 3
2390 Ravne na Koroškem

Telefon:
02 82 15 073

Elektronski naslov: 
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Delovni čas

Ponedeljek, torek, četrtek: 
7.0015.00

Sreda: 
7.0017.00

Petek: 
7.0013.00

Uradne ure

Ponedeljek, torek, četrtek: 
10.0012.00

Sreda: 
9.00–11.00 in 14.00–16.00

Ob petkih ni uradnih ur.

Kontaktirajte nas

Polja označena z (*) so obvezna!
Manjkajoč podatek!
Manjkajoč podatek!
Neveljaven ali manjkajoč podatek!
Invalid Input
Manjkajoč podatek!
Neveljavno!

Ravnilo za pomoč pri branju

S premikanjem miškinega kazalca po spletni strani vam bo ravnilo sledilo.
Da spletno ravnilo izklopite, uporabite tipko ESC ali gumb na levi strani strani za IZKLOP RAVNILA.