Obvestila

Študijski krožek Bralna (e-)kavarna

Študijski krožek Bralna (e-)kavarna

V letu 2021 (s predvidenim pričetkom v marcu) bomo na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem pričeli z izvajanjem študijskega krožka Bralna (e-)kavarna.

Bralna (e-)kavarna je neformalno druženje in bralni študijski krožek, ki bo deloval po načelih, vodilih in principih študijskega krožka (več informacij: https://lura.si/projektni-krog/studijski-krozki/220-o-studijskih-krozkih). Naši skupni cilji bodo določeni skupaj z vsemi člani krožka.

V lanskem letu je LURA v sklopu projekta 25. Tednov vseživljenjskega učenja (TVU) imenovala svojega prvega ambasadorja vseživljenjskega učenja – slovenskega otroškega in mladinskega pisatelja Primoža Suhodolčana, ki je zadnja leta eden najvidnejših promotorjev branja po celi Sloveniji. Njegova izjava: »Branje je veselje. Branje je sreča. Branje je znanje se odlično povezuje tudi z našim študijskim krožkom, ki smo ga naslovili Bralna (e-)kavarna in v katerem bomo vsi člani uresničevali ravno te njegove misli. Hkrati letos na Prevaljah obeležujemo 60-letnico ustanovitve projekta Bralna značka, ki se je rodila na tamkajšnji osnovni šoli.

V bralno (e-)kavarno (po)vabljeni vsi – knjigoljubci, bibliofili, knjigožerji, čenčači, knjižni molji, ljubitelji branja, vsi tisti, ki radi prebirate tako prozo, poezijo in/ali dramatiko, vsi, ki vas tematika študijskega krožka mika …, in sicer ne glede na vašo formalno izobrazbo, starost in življenjske izkušnje. Ciljna skupina nima omejitev – zaželeno je le, da ste ljubitelji slovenske besede, da radi kramljate, razpravljate, paberkujete … o čemer koli, da se radi družite ... Z nami si boste zagotovo popestrili prihajajoče večere in razmigali svoje sive celice.

Bralno (e-)kavarno bo vodila Anja Benko.

Vabljeni, da se nam pridružite in se skupaj z nami potopite v svet branja, ustvarjanja, domišljije …

Prijava je mogoča preko obrazca: https://forms.gle/8sUwYSjvRMj1LHUC7 ali na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Študijski krožki delujejo pod okriljem Andragoškega centra Republike Slovenije. Program sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije in Občina Ravne na Koroškem.

Dejavnost bomo izpeljali v sodelovanju s Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem in v navezi z različnimi koroškimi društvi.

Za sodelujoče je udeležba brezplačna.

Več informacij: 02 82 15 074 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Pomoč pri iskanju poklicne poti

Pomoč pri iskanju poklicne poti

Vsem, ki niste prepričani, katera srednja šola ali študij sta prava za vas, nudimo pomoč pri odločitvi.

Na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem vam v okviru kariernega svetovanja nudimo tudi testiranje s Hollandovim vprašalnikom poklicnih interesov, ki vam bo v veliko pomoč:

 • pri odločitvah, katero srednjo šolo, fakulteto oz. poklic izbrati;
 • pri oblikovanju lastnih kariernih ciljev;
 • pri načrtovanju poklicne poti ter
 •  pri iskanju pravega ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem.

Dr. John Holland je ameriški psiholog, ki pravi, da lahko ljudi, glede na njihov interes, razdelimo na šest tipov osebnosti: realistični, raziskovalni, umetniški, socialni, podjetniški in konvencionalni . V iste skupine se delijo tudi poklici oziroma delovna okolja. Poznavanje lastnega tipa osebnosti je lahko predvsem učencem, dijakom in študentom v pomoč pri izbiri bodočega poklica. Prav tako je pomembna skladnost med delovnim okoljem in osebnostnim tipom, saj to vodi do večjih uspehov in poklicnega zadovoljstva ter do boljšega počutja.

Vprašalnik za načrtovanje izobraževalne in poklicne poti je namenjen mladostnikom nad 13 let oziroma vsem odraslim. Uporablja se kot pomoč pri odločanju za nadaljevanje šolanja oziroma študija, pri odločanju o ustrezni zaposlitvi, pri prekvalifikaciji in pri načrtovanju razvoja kadrov ter reševanju kadrovskih problemov.

Izvajanje testa lahko opravlja izključno strokovno usposobljena oseba. LURA ima za to usposobljeno svetovalko, ki se je usposabljala na Centru za psihodiagnostična sredstva.

Več informacij in dogovarjanje o izvedbi: Maja Sadar, 02 82 15 072, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Priprave na maturo iz matematike

Priprave na maturo iz matematike

"Marsikaj iz matematike ne ostane v spominu, ko jo razumeš, pa se ob priložnosti ni težko spomniti tistega, kar si pozabil." (M. V. Ostrogradski)

Program Priprave na maturo iz matematike je namenjen dijakom, ki se pripravljajo na splošno maturo iz matematike na osnovnem nivoju in želijo strnjeno ponoviti in utrditi učno snov iz vseh štirih gimnazijskih let. Program je zasnovan sistematično, pregledno in je praktično naravnan (reševanje nalog, ki so pripravljene na podlagi maturitetnega izpitnega kataloga, z upoštevanjem predvidenih novosti na maturi 2021).

Srečanja bodo potekala enkrat tedensko preko platforme ZOOM, ob četrtkih popoldne, s pričetkom ob 17. uri. Vsako srečanje (načrtovanih je 16 srečanj) bo trajalo predvidoma 75 minut, celoten program pa bo obsegal 20 ur.

Z možnostjo postavljanja vprašanj, aktivnega sodelovanja in povratnimi informacijami o pogostih napakah dijakov na maturi vam program omogoča, da boste k maturi pristopili z več samozavesti in bolj trdnim znanjem. 

Predvideni pričetek: februar 2021 (oziroma takoj, ko se skupina zapolni; minimalno število udeležencev: 5).

Cena programa: 130,00 eur.

Program bo izvajala profesorica matematike z dolgoletnimi izkušnjami v gimnazijskem programu, zunanja ocenjevalka na maturi iz matematike pri RIC-u.

Več informacij o samem programu in prijavahttps://lura.si/izpopolnjevalni-krog/priprave-na-maturo/271-priprave-na-maturo-iz-matematike ali preko telefona (02 82 15 073) ali elektronske pošte (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Iščemo nove sodelavce ...

Iščemo nove sodelavce ...

Na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem (LURA) iščemo 2 nova sodelavca ...

 

Če se najdeš v spodnjih razpisnih pogojih in če te veseli delo z ljudmi, vabljen/-a, da se odločiš poslati prijavo. Ne pozabi: zadnji dan za oddajo je petek, 15. 1. 2021. Prijave zbiramo zgolj preko elektronske pošte (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

INFORMACIJE O PROSTEM DELOVNEM MESTU

Naziv delovnega mesta oziroma dela

Organizator izobraževanja odraslih m/ž

Število prostih delovnih mest

2

Opis del in nalog

 • Izvajanje svetovalne dejavnosti (1. točka prvega odstavka 24. člena ZIO-1).
 • Organiziranje in vodenje izobraževalnih programov.
 • Organiziranje in vodenje nacionalnih in mednarodnih projektov.
 • Opravljanje dela s slušatelji, svetovanje in pomoč udeležencem v projektih in izobraževalnih programih.
 • Opravljanje logističnega dela.
 • Sodelovanje z vodstvom zavoda, predavatelji, poslovnimi partnerji in eksternimi institucijami.
 • Opravljanje drugega dela po navodilih direktorja in po splošnih aktih zavoda.

Izobrazba

Visokošolska 2. stopnje, visokošolska univerzitetna (prejšnja) ipd., izobraževalne vede

Trajanje zaposlitve

Določen čas, 12 mesecev oziroma od 1. 2. 2021 do 31. 1. 2022

Delovni čas

Polni delovni čas

Delovne izkušnje

3 leta v izobraževanju odraslih

Vozniški izpit

B-kategorija

Znanje jezikov

Dobro ustno in pisno izražanje v slovenskem jeziku; aktivno znanje angleškega in nemškega jezika

Računalniška znanja

Urejevalniki besedil, delo s preglednicami, delo z bazami podatkov, poznavanje računalniških omrežij, poznavanje operacijskih sistemov, računalniško oblikovanje

Poskusno delo

3 mesece

Drugi pogoji

 • Izobrazba, pridobljena po študijskih programih za pridobitev izobrazbe druge stopnje, oziroma raven izobrazbe, pridobljena po študijskih programih, ki v skladu z zakonom, ki ureja visoko šolstvo, ustreza izobrazbi druge stopnje.
 • Pedagoško-andragoška izobrazba v skladu z zakonom, ki ureja organizacijo in financiranje vzgoje in izobraževanja.
 • Strokovni izpit s področja vzgoje in izobraževanja.
 • 3 leta delovnih izkušenj v izobraževanju odraslih.
 • Dobre organizacijske sposobnosti.
 • Delo v timu.
 • Skrbnost, natančnost in doslednost pri izvajanju zastavljenih nalog.
 • Potrdilo o nekaznovanosti.
 • Potrdilo iz kazenske evidence, da oseba še ni bila pravnomočno obsojena zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, na nepogojno kazen zapora več kot 6 mesecev.
 • Potrdilo, da oseba ni bila pravnomočno obsojena zaradi kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost in da zoper njo ni bil uveden kazenski postopek zaradi kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost.

Upoštevali bomo samo popolne vloge, poslane izključno po e-pošti.

Objava o prostem delovnem mestu Organizator izobraževanja odraslih najdete na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje: https://www.iskanjedela.si/search-jobs?distance=3&STATE=Koro%C5%A1ka&jobId=2641880.

Za več informacij smo vam dosegljivi preko elektronske pošte (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) ali preko telefonske številke (02 82 15 073).

Kolektivni dopust LURA

Kolektivni dopust LURA

Sporočamo vam, da je Ljudska univerza Ravne na Koroškem (LURA) zaradi kolektivnega dopusta zaprta v času od četrtka, 24. 12. 2020, do ponedeljka, 4. 1. 2021.

Želimo vam mirne praznične dni in da si naberete dovolj moči za nove izzive v prihodnjem letu.

Pazite nase in na druge ter na snidenje v 2021.

Kolektiv LURA

Lokalna točka SVOS > v decembru preizkusite svoje digitalne spretnosti

Lokalna točka SVOS > v decembru preizkusite svoje digitalne spretnosti

Ljudska univerza Ravne na Koroškem (LURA) je v tem prazničnem decembrskem mesecu postala ena od 22 lokalnih točk SVOS v Sloveniji. Gre za pripomoček za ocenjevanje lastnih spretnosti – t. i. Spletni Vprašalnik Ocenjevanja Spretnosti = SVOS. Z njim lahko posamezniki ali organizacije ovrednotijo besedilne in matematične spretnosti ter spretnosti reševanja problemov v tehnološko bogatih okoljih. Poleg tega se lahko samoocenijo na področju poklicnih namer in interesov, uporabe spretnosti, osebne blaginje in zdravja.

V DECEMBRU LAHKO BREZPLAČNO PREIZKUSITE SVOJE DIGITALNE SPRETNOSTI.

V decembrski promociji, ki jo organiziramo skupaj z Andragoškim centrom Slovenije in ostalimi SVOS točkami po Sloveniji, vas vabimo, da preizkusite svoje DIGITALNE SPRETNOSTI, ki postajo vse pomembnejše za vsakdanje življenje, sploh v času epidemije. Dobro razvite digitalne spretnosti nam omogočajo, da se lažje znajdemo v različnih situacijah, da se lažje spopadamo z različnimi tehnologijami, s katerimi se srečujemo povsod, in ki se razvijajo iz dneva v dan.

Izkoristite priložnost – preverite in okrepite digitalne spretnosti! V okviru nacionalnega projekta vam je brezplačno na voljo SVOS – tudi na LURA na Ravnah na Koroškem.

Ljudska univerza Ravne na Koroškem vam kot lokalna točka za izvajanje ocenjevanj SVOS zagotavlja:

 • brezplačen dostop in navodila za dostop do vprašalnika SVOS;
 • miren prostor za izvajanje ocenjevanj in potrebno tehnično opremo (če jo potrebujete);
 • podporo medin po reševanju vprašalnika;
 • razlago pridobljenih rezultatov (če jih posameznik želi);
 • svetovanje za primerno izobraževanje in razvoj spretnosti.

SVOS je spletni pripomoček, zato reševanje poteka preko spleta. Če se želite preizkusiti, sporočite in se obrnite na nas: 02 82 15 072 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Okrepite lastne digitalne spretnosti za boljši jutri in se podajte na pot k novemu znanju!

Več informacij o samem vprašalniku: https://pismenost.acs.si/svos/. Kratki vodič o vprašalniku: https://www.prc-lu.si/wp-content/uploads/2020/07/Kratki-vodi%C4%8D-skozi-SVOS.pdf.

 

Lokalna točka SVOS na LURA je povezana z nacionalno točko, ki deluje pri Andragoškem centru Slovenije. Ocenjevanje spretnosti odraslih je v Sloveniji del nacionalnega razvojnega projekta ESS Strokovna podpora razvoju kompetenc odraslih, ki ga v letih 2016-2022 izvaja Andragoški center Slovenije. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je izvedbo individualnega ocenjevanja spretnosti odraslih SVOS v Sloveniji zagotovilo z namenom, da neposredno podpre prizadevanja omrežja izvajalcev pri kakovostnem razvoju kompetenc pri odraslih.

logotipi_svos

Operacijo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

V novo leto z novim znanjem

V novo leto z novim znanjem

Pridružite se nam pri usvajanju novih jezikovnih znanj.

Za vas organiziramo brezplačne tečaje angleškega in nemškega jezika. 40-urni začetni ali nadaljevalni tečaji sodijo v okvir projekta Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc od 2018 do 2022, ki ga sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije in Evropski socialni sklad.

Prednost pri vključitvi imajo odrasli, starejši od 45 let, z dokončano največ srednješolsko izobrazbo.

Več informacij o samem programu najdete na: https://www.lura.si/projektni-krog/tpk-2018-2022.

Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja tudi po telefonu (02 821 50 72) ali preko elektronske pošte (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Prijavni obrazec: https://forms.gle/4Lg58rHTYw4BkdK66

 

 

 

 

 

Začetni in nadaljevalni tečaj italijanščine

Začetni in nadaljevalni tečaj italijanščine

Vabimo Vas, da se udeležite 20-urnega začetnega ali nadaljevalnega tečaja italijanščine. Tečaj bo potekaj enkrat tedensko, v popoldanskem času, udeležite pa se ga lahko kar iz domačega kavča, saj ga bomo izpeljali v online izvedbi.  

Program bo izvajala izkušena predavateljica in profesorica italijanskega jezika.

Cena tečaja znaša 120,00 eur.

Več informacij in prijava:

 • na spletni strani https://www.lura.si/jezikovni-krog/italijanski-jezik ali
 • po telefonu (02 82 15 072) ali
 • po elektronski pošti (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Deset korakov do uspešno odpisanega eseja

Deset korakov do uspešno odpisanega eseja

Državna predmetna komisija za slovenščino za splošno maturo je za šolsko leto 2020/2021 za šolski esej pri pisnem delu izpita splošne mature iz slovenščine razpisala temarski sklop RAZMERJA MED GENERACIJAMI.

Za besedili, ki ju morajo dijaki prebrati in poznavati, sta bili izbrali naslednji literarni deli

 • Goran Vojnović: Figa in
 • Per Petterson: Konje krast.

Vabljeni k skupnemu branju maturiternih romanov Figa (Goran Vojnović) in Konje krast (Per Petterson). Obe izbrani literarni deli odpirata mnoga vprašanja o odnosih med generacijami. V programu "Deset korakov do uspešno odpisanega eseja" ju bomo pod mentorstvom izkušene profesorice in zunanje ocenjevalke za maturo iz slovenščine pri RIC-u skupaj prebrali, o njima razpravljali, si delili razmišljanja, diskutirali, se naučili argumentirati lastne trditve, ju analizirali in primerjali ... Preizkusili pa se bomo tudi v pisanju maturitetnega eseja in se naučili napisati mnenje o prebranem. To pa je sposobnost, ki se je da z vajo naučiti in/ali izboljšati. Ključ do uspešno napisanega maturitetnega eseja je namreč dobra priprava, zato vam ponujamo vodene priprave na maturo iz slovenščine.

Srečanja bodo potekala enkrat tedensko v obliki videosrečanja (platforma ZOOM), predvidoma ob ponedeljkih popoldne (za točno uro se bomo dogovorili skupaj). Trajala bodo eno uro (60 minut), celoten program pa bo obsegal 18 srečanj.

Predvideni pričetek: december 2020 (oziroma takoj, ko se skupina zapolni; minimalno število udeležencev: 5, maksimalno: 10).

Cena programa: 120,00 eur (vanjo je všteta tudi ena poprava eseja na izbrano temo iz romanov).

Več informacij o samem programu in prijava: https://lura.si/izpopolnjevalni-krog/priprave-na-maturo/29-slovenscina/73-deset-korakov-do-uspesno-odpisanega-eseja ali preko telefona (02 82 15 073) ali elektronske pošte (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Berimo skupaj in doživimo literaturo skozi oči drugega.

Kontakt

Ljudska univerza Ravne – LURA
Gačnikova 3
2390 Ravne na Koroškem

Telefon:
02 82 15 073

Elektronski naslov: 
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Delovni čas

Ponedeljek, torek, četrtek: 
7.0015.00

Sreda: 
7.0017.00

Petek: 
7.0013.00

Uradne ure

Ponedeljek, torek, četrtek: 
10.0012.00

Sreda: 
9.00–11.00 in 14.00–16.00

Ob petkih ni uradnih ur.

Kontaktirajte nas

Polja označena z (*) so obvezna!
Manjkajoč podatek!
Manjkajoč podatek!
Neveljaven ali manjkajoč podatek!
Invalid Input
Manjkajoč podatek!
Neveljavno!