Obvestila

LJUDSKA URA: DELAVNICA CEPLJENJA SMREKOVIH SKODEL: »OD SMREKE DO STREHE«.

LJUDSKA URA: DELAVNICA CEPLJENJA SMREKOVIH SKODEL: »OD SMREKE DO STREHE«.

Ljudska univerza Ravne na Koroškem vabi na Ljudsko uro »Od smreke do strehe« v četrtek, 6. oktobra 2022 ob 16. uri. V grajskem parku pri Časopisni kavarni Eleonora (Ravne na Koroškem) vam bomo predstavili nesnovno kulturno dediščino cepljenja smrekovih skodel (»šitlnov«). Na Koroškem še poznamo vrhunske mojstre te stare obrti, zato želimo, da ujamete del bogate slovenske kmečke dediščine. Znanje cepljenja »šitlnov« nam bo predstavil Leopold Kos (»Prevrženov Polda«). Na delavnici bomo opazovali celoten proces izdelave smrekovih skodel, od »muzlna« (čoka) do »šitlna« (skodle). Delavnico sofinancira Občina Ravne na Koroškem, zato je udeležba brezplačna, prijave pa obvezne. Dobrodošli na »tšlanjo« in »šitlanjo« Od smreke do strehe.

Prijave: https://forms.gle/LP2x53L2FfFvXhjSA

Lesena strešna kritina je bila poleg slamnate v preteklosti na Slovenskem najbolj razširjena in še iz Valvasorjevih časov velja za prestižnejšo od slamnate. Danes 58 odstotkov Slovenije pokrivajo gozdovi. Domnevamo lahko, da je bil les nekoč najprikladnejše in najcenejše gradivo za prekrivanje hiš in drugih zgradb. Na ozemljih, kjer so bile v preteklosti strehe lesene, še žive posamezniki, ki znajo izdelovati deščice in z njimi pokrivati strehe.

Cepljene deske za pokrivanje streh imajo na Slovenskem več imen. »Šinkl« (Gorenjska), »šikl« (Štajerska), »šinktl« (Slov. Koroška), »šindra« (Notranjska in Kočevska) so narečni izrazi za knjižno ime skodla.

Koroške kmetije obdajajo obsežni mešani gozdovi, v katerih med iglavci prevladuje smreka. Do druge svetovne vojne je bila večina zgradb na »koroških celkih« (samotnih kmetijah) pokrita s cepljenimi smrekovimi deščicami, »šitlni«. Danes se lesene strehe in izdelovanje skodel ohranjajo kot snovna in nesnovna kulturna dediščina. Ker streha, pokrita s skodlami, s finančnega in časovnega vidika ni več najugodnejša izbira, se investitorji zanjo odločajo zaradi ohranjanja kulturne krajine, kmečke nostalgije, osebne navezanosti ali okoljske ozaveščenosti, saj je lesena streha zaradi lokalnih virov ter enostavne reciklaže trajnostna. Na Koroškem je največ lesenih streh ohranjenih v dolinah Tople, Bistre in Koprivne v Občini Črna na Koroškem, zgleden primer s skodlami kritih objektov pa je kmetija Janež v Strojni, v Občini Ravne na Koroškem. S »šitlni« je pokrita tudi Prežihova bajta na Prežihovini nad Kotljami. Lesene strehe so značilne za »kašte« (kašče), dokumentirane v knjigi Kašte v Mežiški dolini, ki jo je leta 2012 izdal Las Mežiške doline. Kot alternativa cepljenim smrekovim deščicam se ponekod pojavljajo rezane macesnove deske, saj je njihova izdelava hitrejša, les pa obstojnejši. Lesena streha dobi s časom značilno sivo patino, ki se zlije z alpsko in predalpsko krajino.

DNEVI SVETOVANJA ZA ZNANJE 2022

DNEVI SVETOVANJA ZA ZNANJE 2022

Tudi letos bomo Svetovalna  središča za izobraževanje odraslih in Središča za samostojno učenje po vsej Sloveniji v okviru 18. Dnevov svetovanja za znanje, ki bodo potekala pod okriljem Andragoškega centra Slovenije, med 21. in 23. septembrom, prirejala številne dogodke. Vabimo vas, da se nam pridružite na izbranih dogodkih:

 • Znanje skrito v žogicah, v torek, 20. 9. 2022, od  16:00 do 18:00 ure.

Na dogodku, ki bo v okviru Evropskega tedna mobilnosti potekal v Grajskem parku na Ravnah, bomo na igriv način opozarjali na pomen skritega znanja. Na dogodku bomo predstavili Koroško informacijsko in svetovalno središče ter možnosti vrednotenja znanja na različnih področjih.

 • Vrednotenje digitalnih znanj, v sredo, 21. 9.  2022, od 10:00 do 12:00 ure, Društvo upokojencev Ravne na Koroškem.

Predstavili bomo naše informacijsko in svetovalno središče KISS, vrednotenje znanj znotraj le tega ter spregovorili o pomenu vseživljenjskega učenja na področju digitalizacije. Dogodek bo namenjen vrednotenju kompetence digitalne pismenosti starejših, ki želijo pridobiti informacijo o izhodiščih za nadaljnje usvajanje digitalnih znanj. Prijava je obvezna.

 • Uporaba pametnega telefona, v petek, 23. 9. 2022, od 11. do 13. ure, Društvo upokojencev Ravne na Koroškem.

Predstavili bomo naše informacijsko in svetovalno središče KISS, svetovanje znotraj le tega ter spregovorili o pomenu vseživljenjskega učenja na področju digitalizacije. Nudili bomo pomoč v obliki svetovanja na področju usvajanja novih znanj pametne mobilne telefonije. Prijava je obvezna.

Vabljeni!

UPORABA PAMETNEGA TELEFONA

UPORABA PAMETNEGA TELEFONA

Vabljeni na brezplačno delavnico

UPORABA PAMETNEGA TELEFONA

Digitalizacija je postala del našega vsakdana, dela in učenja, zagotavljanja zdravstvenih in negovalnih storitev ter vseh vrst družbenih interakcij. Ker se digitalni razkorak med tistimi, ki so del digitalne družbe in tistimi, ki niso, povečuje s starostjo, je še posebej pomembno zagotoviti možnosti za dostop starejšim do različnih virov pridobivanja znanja.

Na delavnici bo najprej predstavljeno Središče za samostojno učenje ter svetovanje znotraj le tega. Spregovorili bomo tudi o pomenu vseživljenjskega učenja na področju digitalizacije. Usvajali bomo nova znanja na področju pametne mobilne telefonije (uporaba spletnih virov pri učenju, pisanje in posredovanje SMS sporočil, urejanje in oblikovanje fotografij…).

Lokacija: Društvo upokojencev Ravne na Koroškem, Ob Suhi 23, Ravne na Koroškem.

Termin:

 • v petek, 23. septembra 2022, od 11:00 do 13:00 ure ali
 • v sredo, 28. septembra 2022, od 10:00 do 12:00 ure.

Prijave in informacije na:

 • Petra Penec (tel: 031 666 790), Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
 • Prijave so obvezne. Sprejemamo jih do zapolnitve prostih mest.

 

JAVNI RAZPIS ZA PROSTO DELOVNO MESTO DIREKTORJA / DIREKTORICE JAVNEGA ZAVODA LJUDSKA UNIVERZA RAVNE NA KOROŠKEM (LURA)

Svet zavoda Ljudske univerze Ravne na Koroškem, Gačnikova pot 3, 2390 Ravne na Koroškem, v skladu z Zakonom o izobraževanju odraslih (Uradni list, št. 6/2018), Zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 16/07 - UPB in s spremembami), Odlokom o ustanovitvi Ljudske univerze Ravne na Koroškem (Uradno glasilo slovenskih občin, št. 52/2018), Pravili Ljudske univerze Ravne na Koroškem in sklepom št. 114, sprejetim na 15. redni seji Sveta zavoda Ljudske univerze Ravne na Koroškem z dne 26. 8. 2022, razpisuje prosto delovno mesto DIREKTORJA/DIREKTORICE (m/ž) JAVNEGA ZAVODA LJUDSKA UNIVERZA RAVNE NA KOROŠKEM (LURA).

Več..

ZNANJE SKRITO V ŽOGICAH

ZNANJE SKRITO V ŽOGICAH

V okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki bo potekal od 16. do 22. septembra 2022, bomo v Grajskem parku na Ravnah skozi gibanje opozarjali na pomen skritega znanja.

ZNANJE SKRITO V ŽOGICAH

Torek, 20. september, 2022, ob 16. uri,

Grajski park Ravne na Koroškem

 

LURKO je vedoželjna, lačna in prijazna pošast. Ima vedno odprta usta, saj nikoli ni sit. Tokrat ga bomo poskušali nahraniti S SKRITIM ZNANJEM, ki se skriva v žogicah. Udeleženci dogodka nam bodo zaupali, katero znanje je skrito v žogici, s katero ga bodo nahranil. Pomerili se bomo v metanju žogic v tarčo oziroma Lurkova usta.

Dogodek je uvod v 18. Dneve svetovanje za znanje, ki bodo po vsej Sloveniji potekali od 21. do 23. septembra in jih prireja Andragoški center Slovenije skupaj s središči za izobraževanje odraslih (središča ISIO) in središči za samostojno učenje (SSU). Predstavljeno bo Koroško informacijsko in svetovalno središče ter možnosti svetovanja, s poudarkom na ugotavljanju, dokumentiranju in vrednotenju predhodno pridobljenega znanja.

SPOZNAJ IGRO PADEL

SPOZNAJ IGRO PADEL

V športno rekreacijskem delu novo nastajajočega turističnega kompleksa na Rimskem vrelcu se bosta kmalu odprli dve novi Padel igrišči. V okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki bo potekal od 16. do 22. septembra 2022, bodo na Ravnah na Koroškem potekale številne aktivnosti s poudarkom na gibanju. Ob tej priložnosti vabimo vse, ki vas igra Padel zanima in pravil še ne poznate, da se nam pridružite na dogodku, na katerem boste osvojili osnovne tehnike ter pravila igre.

SPOZNAJ IGRO PADEL

ŠPORT Z LOPARJI ZA VSE GENERACIJE

Petek, 23. september, ob 16. uri , Padel igrišče Rimski vrelec

PADEL je trenutno eden od najhitreje rastočih športov z loparji na svetu. Že dolgo je zelo priljubljen v Španiji in Latinski Ameriki. Je mešanica tenisa in skvoša. Običajno se igra na zaprtem igrišču, ki je manjše od teniškega igrišča ter zaprto z vseh strani. Ima steklene stene, od katerih se žogica lahko odbije med samo igro. Lopar, ki se uporablja, nima strun, ampak je cel iz trdnega perforiranega materiala. Žogica in točkovanje sta enaka kot pri tenisu, vendar pa je pri pridobivanju točk, bolj kot moč pomembna strategija. Ne le po svetu, tudi pri nas postaja Padel vse bolj priljubljen. Igra je dinamična, vznemirljiva izbira za športno druženje. Igrate lahko s prijatelji in partnerji ter se pri tem seveda tudi zabavate. Fizično je Padel toliko naporen, kolikor vanj sami vložimo energije. Igrajo ga lahko tudi otroci, mladostniki, starši ali upokojenci.

Kotizacija

 • Udeležba je brezplačna

Vsebina

 • Uvodna predstavitev športa in pravil igre
 • Razdelitev udeležencev v dve skupini, opazovanje igre ter igra (menjava)
 • Izmenjava prvih izkušenj, dodatna vprašanja

Prijave in dodatne informacije

 • Petra Penec, telefon: 030 666 790, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  
 • Prijave so obvezne,  sprejemamo jih do srede, 21. 9. 2022  
 • Število udeležencev je omejeno

Dogodek organizira Ljudska univerza Ravne na Koroškem v sodelovanju z Rimski vrelec d.o.o.

VABILO K VPISU V TEČAJ ITALIJANŠČINE

VABILO K VPISU V TEČAJ ITALIJANŠČINE

Vabljeni k vpisu v ZAČETNI ali NADALJEVALNI TEČAJ ITALIJANŠČINE na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem. Začnemo 5. oktobra 2022.

DODATNE INFORMACIJE in PRIJAVE:

☎ 030 666 790

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
NAGRADNA IGRA

NAGRADNA IGRA

NAGRADNA IGRA
 
Kljub temu, da se poletje počasi poslavlja, je še vedno dovolj toplo za dobro kavo s prijatelji. Vsem, ki spremljate naše objave na temo varnosti, smo pripravili nagradno igro »LEDENA KAVA ZA TRI«. Izžrebancu, ki bo v komentarju od 7. 9.2022 do 14. 9.2022 pravilno odgovoril na nagradno vprašanje, podarjamo ledeno kavo zanj in njegova dva prijatelja.
 
Veseli pa bomo tudi:
• če všečkate našo FB stran (samo, če vam je vsebina všeč),
• nas priporočite svojim prijateljem (sploh tistim, ki obožujejo ledeno kavo).
 
Pokrovitelj nagradne igre je Grajska časopisna kavarna Eleonora, ki se nahaja v prostorih Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, na Ravnah na Koroškem. Izžrebanca in njegovo družbo bodo s kavo postregli na grajskem vrtu ali v notranjih prijetnih prostorih kavarne, ki so prežeti z prijetnim vonjem po knjigah .
 
Nagradno vprašanje (v komentar zapišite samo črko pred pravilnim odgovorom ter morebitno priporočilo prijatelju):
Kam se umaknemo v primeru neurja?
A Skrijem se pod prvo drevo.
B Skrijem se pod dežnik.
C Zavetje poiščem v notranjosti večje, z vseh strani zaprte zgradbe.
 
Organizator nagradne igre je Ljudska univerza Ravne na Koroškem. Prilagamo tudi pravila nagradne igre. Žrebanje bo potekalo 15.9.2022. Ime nagrajenca bo objavljeno na naši Facebook strani.
 
Nagradna igra Zivljenska Lura.pdf
Popularno 111.17 KB
05/09/2022 21:58:50
Vpis v program OSNOVNA ŠOLA ZA ODRASLE in EKONOMSKI TEHNIK (SSI)

Vpis v program OSNOVNA ŠOLA ZA ODRASLE in EKONOMSKI TEHNIK (SSI)

Na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem se lahko v šolskem letu 2022/2023 vpišete v 2 javno veljavna izobraževalna programa:

1. OSNOVNO ŠOLO ZA ODRASLE (več informacij: https://lura.si/.../10-osnovnosolski-program-za-odrasle) in v

2.  izredni srednješolski program EKONOMSKI TEHNIK (srednje strokovno izobraževanje; več informacij: https://lura.si/.../11-srednjesolski-program-za-odrasle...).

Več informacij o razpisu za vpis v program Osnovne šole za odrasle: https://lura.si/.../osnovnosolski.../214-vpis-2020-2021.

Več informacij o razpisu za vpis v program Ekonomski tehnik: https://lura.si/.../213-vpis-v-izredni-program....

Informativni dan: sreda, 7. september 2022.

Vpisi bodo potekali v septembru in sicer osebno v prostorih zavoda in po predhodnem dogovoru.

Za vse informacije nas pokličite ☎ (T: 02 82 15 073, M: 030 666 790), nam pišite ✉ (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) ali še najpreprostejše – oglasite se pri nas na Ravnah na Koroškem ...

Bodite del naše dolgoletne izobraževalne poti tudi vi!

Kontakt

Ljudska univerza Ravne – LURA
Gačnikova 3
2390 Ravne na Koroškem

Telefon:
02 82 15 073

Elektronski naslov: 
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Delovni čas

Ponedeljek, torek, četrtek: 
7.0015.00

Sreda: 
7.0017.00

Petek: 
7.0013.00

Uradne ure

Ponedeljek, torek, četrtek: 
10.0012.00

Sreda: 
9.00–11.00 in 14.00–16.00

Ob petkih ni uradnih ur.

Kontaktirajte nas

Polja označena z (*) so obvezna!
Manjkajoč podatek!
Manjkajoč podatek!
Neveljaven ali manjkajoč podatek!
Invalid Input
Manjkajoč podatek!
Neveljavno!

Ravnilo za pomoč pri branju

S premikanjem miškinega kazalca po spletni strani vam bo ravnilo sledilo.
Da spletno ravnilo izklopite, uporabite tipko ESC ali gumb na levi strani strani za IZKLOP RAVNILA.