Priprave na maturo iz znanja slovenščine: esej

Priprave na maturo iz znanja slovenščine: esej

Bi radi napisali dober maturitetni esej, pa ne veste, kako? Bi se radi podrobneje pogovorili o vsebini izbranih literarnih besedil in ju bolje razumeli? Bi radi vedeli, kako se maturitetni esej ocenjuje in kako ga uspešno zasnovati?

Izraziti, utemeljiti in napisati svoje mnenje o prebranih književnih delih je sposobnost, ki se je da z vajo naučiti in/ali izboljšati. Ključ do uspešno napisanega maturitetnega eseja je namreč dobra priprava, zato vam ponujamo strnjene vodene priprave na maturo iz slovenščine za šolski esej, ki bodo potekale v desetih korakih:

  1. pričakovanja pred pisanjem eseja, kaj je pomembno in kaj ni;
  2. seznanitev z literarnima deloma, poznavanje zgodovinskega in kulturnega ozadja obeh književnih del, razlaga tematskega sklopa;
  3. razumevanje vsebine in poimenovanje tem, ki ju izbrana romana ponujata;
  4. primerjava (podobnosti in razlike);
  5. kako razdelamo esejska navodila, da bomo uspešno začeli s pisanjem (primeri);
  6. kako izrazimo in utemeljimo svoje mnenje o ponujeni temi eseja;
  7. potek pisanja eseja (osnutek, teza, deli eseja – uvod, jedro, zaključek);
  8. vaje v pisanju eseja in skrben pregled vsebinskega in jezikovnega dela eseja;
  9. tipične napake, ki se pojavijo pri pisanju in kako jih uspešno odpraviti;
  10. pisanje eseja po navodilih in natančen pregled napisanega.

Program 10 KORAKOV DO USPEŠNO ODPISANEGA ESEJA bo potekal 16 pedagoških ur (8 srečanj, 2-krat tedensko) in se bo pričel predvidoma 18. 3. 2019. Šolski esej pri slovenščini prinaša kar 50 % končne ocene!

Priprave bo izvajala profesorica slovenskega jezika in književnosti z bogatimi pedagoškimi izkušnjami, zunanja ocenjevalka za maturo iz slovenščine pri RIC-u.

Prijave zbiramo preko spletnega obrazca (https://lura.si/izpopolnjevalni-krog/priprave-na-maturo/29-slovenscina/73-deset-korakov-do-uspesno-odpisanega-eseja), osebno na LURA ali preko elektronske pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..