Deset korakov do uspešno odpisanega eseja

Deset korakov do uspešno odpisanega eseja

Državna predmetna komisija za slovenščino za splošno maturo je za šolsko leto 2020/2021 za šolski esej pri pisnem delu izpita splošne mature iz slovenščine razpisala temarski sklop RAZMERJA MED GENERACIJAMI.

Za besedili, ki ju morajo dijaki prebrati in poznavati, sta bili izbrali naslednji literarni deli

  • Goran Vojnović: Figa in
  • Per Petterson: Konje krast.

Vabljeni k skupnemu branju maturiternih romanov Figa (Goran Vojnović) in Konje krast (Per Petterson). Obe izbrani literarni deli odpirata mnoga vprašanja o odnosih med generacijami. V programu "Deset korakov do uspešno odpisanega eseja" ju bomo pod mentorstvom izkušene profesorice in zunanje ocenjevalke za maturo iz slovenščine pri RIC-u skupaj prebrali, o njima razpravljali, si delili razmišljanja, diskutirali, se naučili argumentirati lastne trditve, ju analizirali in primerjali ... Preizkusili pa se bomo tudi v pisanju maturitetnega eseja in se naučili napisati mnenje o prebranem. To pa je sposobnost, ki se je da z vajo naučiti in/ali izboljšati. Ključ do uspešno napisanega maturitetnega eseja je namreč dobra priprava, zato vam ponujamo vodene priprave na maturo iz slovenščine.

Srečanja bodo potekala enkrat tedensko v obliki videosrečanja (platforma ZOOM), predvidoma ob ponedeljkih popoldne (za točno uro se bomo dogovorili skupaj). Trajala bodo eno uro (60 minut), celoten program pa bo obsegal 18 srečanj.

Predvideni pričetek: december 2020 (oziroma takoj, ko se skupina zapolni; minimalno število udeležencev: 5, maksimalno: 10).

Cena programa: 120,00 eur (vanjo je všteta tudi ena poprava eseja na izbrano temo iz romanov).

Več informacij o samem programu in prijava: https://lura.si/izpopolnjevalni-krog/priprave-na-maturo/29-slovenscina/73-deset-korakov-do-uspesno-odpisanega-eseja ali preko telefona (02 82 15 073) ali elektronske pošte (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Berimo skupaj in doživimo literaturo skozi oči drugega.