Predavanje o številu pi

Predavanje o številu pi

Slovar slovenskega knjižnega jezika:

1 -- in -ja m (ȋ) mat. število, ki izraža razmerje med obsegom in premerom kroga: pomnožiti s pi [π]

Vabimo vas na predavanje o številu pi, ki bo v ponedeljek, 15. 3. 2021, ob 20. uri, preko spletne platforme ZOOM. Izvedel ga bo Dragomir Benko, profesor, direktor Šolskega centra Ravne na Koroškem in ravnatelj Gimnazije Ravne na Koroškem.

Dan pred predavanjem – 14. 3. – že od leta 1988 dalje praznujemo svetovni dan števila pi, saj ravno ta datum v ameriškem datumskem zapisu ustreza celemu številu pi in prvima dvema decimalkama – 3/14. Prav tako je UNESCO 14. 3. razglasil za mednarodni dan matematike. Na ta dan se je leta 1897 rodil tudi Albert Einstein.

Število pi ali Arhimedova konstanta ali Ludolfovo število, ki ga označujemo z malo grško črko π, je matematična konstanta, ki se pojavlja na različnih področjih matematike in fizike. Gre za iracionalno število, saj se ga ne da natančno zapisati kot razmerje dveh naravnih števil, kar je leta 1761 dokazal Lambert.

V Sloveniji poteka tudi tekmovanje v pomnjenju in recitiranju števila pi. Slovenski državni prvak v pomnjenju tega števila – Nik Škrlec, dramski igralec, znan tudi kot voditelj oddaje Male sive celice, si je zapomnil kar 3141 decimalk tega neskončnega števila.

Potrebne so predhodne prijave preko telefonske številke 02 82 15 073, preko elektronske pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali preko https://forms.gle/NRVixCGEG5Ed7ckK7.

Udeležba na predavanju je brezplačna.

»Videti je, da je vesolje določeno in urejeno v skladu s števili, z daljnovidnostjo in umom stvarnika vseh stvari, zakaj vzorec je utrjen, kakor na vnaprejšnjem načrtu, s prevlado števil, ki so bila že vnaprej v umu Boga, ki je ustvaril svet

(Nikomah iz Gerase: Aritmetika I, 6; okoli leta 100)