Predavanje "Preštejmo se!"

Predavanje "Preštejmo se!"

Vsak od nas je verjetno vsaj enkrat v življenju slišal besede: »Tiste dni je izšel ukaz cesarja Avgusta, naj se popiše ves svet …«

Naraščanje svetovnega prebivalstva je poleg okoljskih težav eden največjih izzivov sodobnega človeštva. Zanimivo pri tem je, da se skozi zgodovinski pogled na to problematiko z njim srečujemo šele zadnjih 100 let. Zakaj? Večji del naše preteklosti so se ljudje krčevito borili za preživetje in bili nekajkrat na robu izumrtja. Kaj je pripomoglo k rasti števila prebivalcev? Kako so v preteklosti omejevali ali spodbujali rodnost? S kakšnimi nameni? Zakaj so izvajali popise prebivalstva? Kakšna je demografska podoba sveta danes? …

To je le nekaj vprašanj, na katera bo skozi poljudnoznanstveno predavanje poskušala odgovoriti MOJCA KREBS, profesorica geografije in zgodovine na Gimnaziji Ravne na Koroškem. Predavanje »Preštejmo se!« bo potekalo preko spletne platforme ZOOM, in sicer v PONEDELJEK, 24. JANUARJA 2021, ob 19. uri. Udeležba je brezplačna.

PRIJAVA: preko elektronske pošte (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) ali telefonskega klica/SMS sporočila (040 566 747 ali 02 82 15 072).

Predavanje se organizira v sklopu projekta, v katerega smo se na pobudo dr. Tomaža Rožena, župana Občine Ravne na Koroškem, povezali Občina Ravne na Koroškem kot pobudnik, Gimnazija Ravne na Koroškem kot izvajalec in Ljudska univerza Ravne na Koroškem kot organizator. Dogodek vključujemo tudi v projekt »100 let ljudskih univerz na Slovenskem«, ki ga vodi Zveza ljudskih univerz Slovenije.

Na večer radovednosti vabljeni vi in vaši prijatelji.