Previous Next

ZAKLJUČEK ŠTUDIJSKEGA KROŽKA ZLATO ZRNO SKOZI ČAS

Člani študijskega krožka Zlato zrno skozi čas so se od aprila do junija zbirali v prostorih DU Ravne na Koroškem (in na terenu). Z mentorico Danico Hudrap na čelu so vestno raziskovali vsestransko uporabnost prosa nekoč in danes.

Pri tem jim je bila v veliko pomoč arheologinja Saša Djura Jelenko, ki jim je predstavila, kako je potekalo iskanje najstarejšega zrna v Sloveniji, pod njenim vodstvom pa so si ogledali tudi bližino samega najdišča.

S koristmi prosa za zdravje in v kozmetiki so se člani seznanili na praktični delavnici izdelave naravnih mask in pilingov za obraz z uporabo prosa, ki so jih tudi zapisali.

Poleg tega so obujali in spoznavali pripravo tradicionalnih jedi iz prosa ter zbirali ideje za posodobitev receptov. Obiskali so Koroško osrednjo knjižnico Ravne na Koroškem, pobrskali po domačih knjižnih policah in podstrešjih ter prečesali svetovni splet. Iz zbranih in izbranih receptov so pripravili različne prosene poslastice in jih zbrali na karticah z recepti. Malodane nobeno srečanje ni minilo brez klepeta, sproščenega vzdušja in koščka prosene dobrote.

Proso v kuhinji pa je bila tudi glavna tema za pogovor s slovensko ambasadorko prosa Janjo Bernik, ki je zbranim predstavila pomen svojega naziva ter številne izpeljane dogodke v lanskem mednarodnem letu prosa. Seveda pa smo dobili tudi nekaj njenih preizkušenih receptov in imeli priložnost poskusiti dobrote, ki jih pripravlja.

Poudarila je tudi, da se na svoji kmetiji Punčar z možem še kako zavedata uporabnosti prosa v trajnostnem kmetovanju in njegovega vpliva oz. doprinosa okolju.

Tako majhno je to zlato zrno, pa tako pomembno. Lahko ste prepričani, da bo še kdaj v glavni vlogi.