O študijskih krožkih

O študijskih krožkih

Študijski krožki so brezplačna splošnoizobraževalna oblika prostovoljnega učenja odraslih in predstavljajo organizirano infrastrukturo za samostojno učenje odraslih, za katero so značilni sproščeni in prijatelji odnosi med udeleženci, prostovoljno ustvarjalno in demokratično sodelovanje, enakopravnost med sodelujočimi, osebna komunikacija, ustvarjalno, sodelovalno in načrtovano delo v skupini.

Učenje v študijskih krožkih vodi v konkretne zaključke, kot so izdelki, dogodki, razstave, ekskurzije, literarni večeri, izdaja brošur, prireditve, gledališke in druge vrste predstav … Ob vsem tem se med sodelujočimi vzpostavljajo osebni in prijateljski stiki, zbližujejo se stališča … Z vsem tem se krepijo temeljna načela, kot so enakost, demokracija, izkušnje, sodelovanje, svoboda oblikovanja ciljev, izbire kraja, časa, zahtevnosti in intenzitete, kontinuiranost, načrtovanje in aktivno sodelovanje, sprememba na osebni in skupnostni ravni ter akcija.

Delo v okviru študijskih krožkov je ustvarjalno, sodelovalno in načrtovano. Vse se prične s potrebo in z izkazanim zanimanjem skupine ali posameznika, vsak pa se potem po svojih močeh in volji dejavno vključuje v učenje in delo samega krožka.

Udeleženci krožka sami določajo, kaj se bodo učili, kje in kako, sami načrtujejo način dela v njem in se učijo toliko časa in tako poglobljeno, kakor si sami želijo. Z demokratično menjavo znanj, spretnosti in izkušenj spodbujajo svojo intelektualno rast, vzpostavljajo in krepijo vezi med ljudmi in pomembno pripomorejo tudi k bolj kakovostnemu življenju v svojem okolju.

Študijski krožki so razpršeni po celotni Sloveniji – skozi njihovo delo se odseva pestrost našega prostora in ljudi. Po navadi trajajo dlje časa (več mesecev) in so polni ustvarjalnega naboja. Ob vsem tem pa so predvsem drugačni od naše ustaljene predstave o učenju, saj so oblika sodelovalnega učenja (doživljanja in povzemanja) z značilno sestavo skupine, ki je glede na strukturo heterogena, glede na interes pa homogena. V njej se vzpostavi t. i. pozitivna soodvisnost odgovornih posameznikov in razvijejo se sodelovalne spretnosti.

Več o študijskih krožkih na spletni strani (od tam so vzeti tudi zgoraj zapisani povzetki): https://sk.acs.si/.

Od leta 2019 dalje študijske krožke izvajamo tudi na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem.

Vabljeni, da se nam pridružite. Udeležba je za vse sodelujoče brezplačna!

Več informacij: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali preko telefonske številke 02 82 15 073.

 

Študijske krožke sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, njihov koordinator pa je ACS – Andragoški center Slovenije.